Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

AB'den İsrail'in saldırılarına tepki: Meşru müdafaa olarak savunmak zor

AB’den İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarına sert tepki geldi. Kaja Kallas, yüzlerce can kaybına yol açan saldırıların “meşru müdafaa” kapsamında değerlendirilmesinin zor olduğunu belirtti.

DÜNYA 09.04.2026 12:22 Buket Saymaz 140 okuma Okuma Süresi: 2 dk
AB'den İsrail'in saldırılarına tepki: Meşru müdafaa olarak savunmak zor
Paylaş:
N

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kallas, saldırıların ABD ile İran arasında sağlanan ateşkesi baskı altına soktuğunu belirtti.

"MEŞRU MÜDAFAA OLARAK SAVUNMAK ZOR"

Kallas, sosyal medya platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, “Hizbullah Lübnan'ı savaşa sürükledi ancak İsrail'in kendini savunma hakkı, bu kadar büyük bir yıkıma yol açmayı haklı çıkarmaz” ifadelerini kullandı.

İsrail’in son saldırılarında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Kallas, “İsrail'in dün geceki saldırılarında yüzlerce kişi öldü, bu nedenle bu kadar sert eylemlerin meşru müdafaa kapsamına girdiğini savunmak zor” değerlendirmesinde bulundu.

"ATEŞKES BASKI ALTINA SOKUYOR"

Kallas, “İsrail'in eylemleri ABD-İran ateşkesini ciddi bir baskı altına sokuyor. İran ateşkesi Lübnan'ı da kapsamalıdır. Hizbullah, kabul ettiği gibi silahsızlanmalıdır.” ifadeleriyle ateşkesin kapsamına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AB’nin Lübnan’ın Hizbullah’ı silahsızlandırma çabalarını desteklediğini de belirtti.

ABD VE İRAN ATEŞKESTE ANLAŞTI

ABD ile İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı saldırılar ve İran’ın misillemeleriyle tırmanan süreçte, ABD Başkanı Donald Trump 8 Nisan’da ateşkesi kabul ettiklerini duyurdu.

Trump, Hürmüz Boğazı’nın açılması şartıyla 2 haftalık ateşkes konusunda uzlaşı sağlandığını ve İran’dan gelen 10 maddelik teklifin müzakereler için temel oluşturduğunu ifade etti.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi ise yaptığı açıklamada, müzakerelerin İslamabad’da en fazla 15 gün içinde sonuçlandırılmasının hedeflendiğini bildirdi.

LÜBNAN TARTIŞMASI SÜRÜYOR

Geçici ateşkesi desteklediğini açıklayan İsrail yönetimi, anlaşmanın Lübnan’ı kapsamadığını savunarak bölgedeki saldırılarını sürdürüyor.

 

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti'ye geçti
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti'ye geçti
WhatsApp
İhbar Hattı