Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Türkiye-Suudi hattında stratejik ortaklık mesajı: Madencilikte yeni dönem

Suudi Bakan Hureyf, Türkiye ile ilişkilerin stratejik olduğunu belirterek madencilik ve sanayide işbirliğinin artacağını söyledi.

DÜNYA 01.05.2026 12:55 Mert Cebişci 80 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Türkiye-Suudi hattında stratejik ortaklık mesajı: Madencilikte yeni dönem
Paylaş:
N

Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender bin İbrahim el-Hureyf, OECD Kritik Mineraller Forumu kapsamında bulunduğu İstanbul’da yaptığı açıklamalarda Türkiye ile ilişkilere dikkat çekti. Türkiye ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Hureyf, iki ülke arasındaki bağların güçlü olduğunu belirterek, “Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler, özellikle sanayi ve madencilik alanlarında seçkin ve stratejiktir” dedi. Türkiye’nin sanayi stratejisinde yer alan sektörlerin büyük bölümünde önemli fırsatlar bulunduğunu ifade eden Hureyf, bölgesel işbirliklerinin artırılmasının kritik önem taşıdığını vurguladı. Hureyf ayrıca, “Türkiye ile demir yolu bağlantı projesi, bölgenin karşı karşıya olduğu zorlukların çözümü için rekabetçi bir alternatif olacaktır” ifadelerini kullandı.

MADENCİLİKTE İŞBİRLİĞİ VE KRİZLERDEN FIRSAT VURGUSU

Küresel ölçekte madencilik sektörünün öneminin arttığını belirten Hureyf, bu alanda ülkeler arası ortaklığın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Artan talebin karşılanabilmesi için güçlü bir işbirliği gerektiğini dile getiren Hureyf, “Madencilik sektöründe büyük fırsatlar görüyoruz. Özellikle günümüz dünyası daha fazla madene acil ihtiyaç duyuyor. Bu madenlerin temininin sağlanması için ülkeler arasındaki işbirliği büyük önem taşıyor” dedi. Bölgedeki gelişmelerin yeni fırsatlar doğurabileceğine de dikkat çeken Hureyf, “Bu kriz sırasında yaşananların, daha önce Kovid-19 salgınında olduğu gibi bölgenin tamamı için büyük fırsatlar doğuracağından eminim” değerlendirmesinde bulundu.

VİZYON 2030 VE SANAYİDE DÖNÜŞÜM HAMLESİ

Suudi Arabistan’ın ekonomik dönüşüm sürecine de değinen Hureyf, Vizyon 2030 kapsamında sanayi ve madencilik alanlarında önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. Petrol dışı ihracatın stratejik bir hedef olduğunu belirten Hureyf, “Petrol dışı ihracat bizim için Suudi Arabistan Vizyonu 2030’un başarısının en önemli göstergelerinden biridir” dedi. Madencilik sektörünün yatırım açısından cazip hale geldiğini vurgulayan Hureyf, uygun mevzuat ve teknoloji ile kaynakların katma değere dönüştürüldüğünü söyledi. Ayrıca sanayide yapay zeka ve yeni üretim modellerine geçişin hızlandığını kaydeden Hureyf, “Geleceğin Fabrikaları programı ile tesislerimizi dördüncü sanayi devrimine uyumlu hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Yargıda sessiz devrim 16 şehirde yeni bürolar kuruldu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yargıda sessiz devrim 16 şehirde yeni bürolar kuruldu
WhatsApp
İhbar Hattı