Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bugün İstanbul’da düzenlenen ZUCHEX 36. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı’nın açılışına katıldı.
Bolat, ev ve mutfak eşyaları sektörünün 2025 yılında 5,8 milyar dolarlık ihracata ulaştığını belirterek Türkiye’nin birçok ürün grubunda dünyanın önde gelen ihracatçıları arasında yer aldığını söyledi.
SEKTÖRÜN İHRACATI 5,8 MİLYAR DOLAR
Bolat, ev ve mutfak eşyaları sektörünün geniş ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesiyle Türkiye’nin ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Züccaciye, sofra eşyaları, pişirme gereçleri, küçük ev aletleri, plastik, paslanmaz çelik, aydınlatma, mobilya ve endüstriyel mutfak ekipmanlarının sektörün başlıca üretim alanlarını oluşturduğunu söyledi.
CAM EV EŞYALARINDA DÜNYADA 8’İNCİ
Bolat’ın verdiği bilgilere göre Türkiye, cam ev eşyalarında dünya üretiminin yaklaşık yüzde 3’ünü gerçekleştiriyor ve ihracatta dünyada 8’inci sırada bulunuyor.
Seramik ev ve mutfak eşyalarında 10’uncu, plastik ürünlerde ise yüzde 2,7’lik küresel ticaret payıyla 5’inci sırada yer alıyor.
ELEKTRİKLİ PİŞİRME EKİPMANLARINDA DÜNYADA 3’ÜNCÜ
Türkiye, demir-çelikten sofra ve mutfak eşyaları ihracatında yüzde 2,1 payla dünyada 6’ncı, alüminyum ürünlerde yüzde 1,8 payla 7’nci sırada bulunuyor.
Bolat, elektrikli pişirme ve ısıtma ekipmanlarında ise Türkiye’nin son 13 yıldır Çin ve Almanya’nın ardından dünyada 3’üncü, Avrupa’da 2’nci sırada olduğunu açıkladı.
ZUCHEX’E 1500’E YAKIN FİRMA KATILDI
Bu yıl ZUCHEX 2026’ya yaklaşık 1500 firmanın katıldığını belirten Bolat, fuarın Türk üreticilerle uluslararası alıcıları buluşturan bir ticaret platformuna dönüştüğünü söyledi.
Fuarda yeni ihracat bağlantılarının kurulması ve Türk markalarının farklı pazarlara açılması hedefleniyor.
20 ÜLKEDE 45 FUARA DESTEK
Ticaret Bakanlığının sektöre sağladığı destekleri de açıklayan Bolat, 2026 yılında 20 ülkede düzenlenen 45 fuarın destek kapsamına alındığını bildirdi.
Yurt dışında gerçekleştirilecek 4 fuar organizasyonuna destek verildiğini belirten Bolat, yıl içinde bir sektörel ticaret heyetinin de düzenlendiğini söyledi.
30 FİRMANIN 33 MARKASI DESTEKLENİYOR
Bolat, TURQUALITY ve Marka programları kapsamında Türkiye genelinde 421 firmanın 454 markasına destek verildiğini aktardı.
Ev ve mutfak eşyaları sektöründe ise 30 firmanın 33 markasının desteklendiğini, 11 UR-GE projesinin tamamlandığını ve 2 projenin devam ettiğini belirtti.
“TÜRKİYE ÜRETECEK, İHRAÇ EDECEK, BÜYÜYECEK”
Bolat, Türkiye’nin üretim ve ihracat kapasitesini artırarak Türk markalarının küresel pazarlardaki konumunu güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
ZUCHEX 2026’nın yeni pazarlar ve ticari bağlantılar oluşturmasını beklediklerini belirten Bolat, paylaşımını “Türkiye üretecek, Türkiye ihraç edecek, Türkiye büyüyecek” sözleriyle tamamladı.