Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubundaki yedi ülke, küresel petrol piyasasının görünümünü değerlendirmek üzere çevrim içi toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman katıldı. Ülkeler, petrol piyasasındaki istikrarın korunması amacıyla üretim politikalarını yeniden değerlendirdi.
ÜRETİM GÜNLÜK 188 BİN VARİL ARTACAK
Toplantının ardından yapılan açıklamada, yedi ülkenin eylül ayından itibaren petrol üretimini günlük toplam 188 bin varil artıracağı bildirildi.
Kararın, Nisan 2023’te açıklanan günlük 1 milyon 650 bin varillik ek gönüllü üretim kesintilerinin kademeli olarak geri alınması kapsamında verildiği belirtildi.
EN YÜKSEK ARTIŞ SUUDİ ARABİSTAN VE RUSYA’DAN
Karara göre en yüksek üretim artışını Suudi Arabistan ve Rusya gerçekleştirecek. İki ülke de eylül ayında günlük üretimini 62 bin varil artıracak.
Irak günlük 26 bin varil, Kuveyt 16 bin varil, Kazakistan 10 bin varil, Cezayir 6 bin varil ve Umman 5 bin varil üretim artışına gidecek.
GÖNÜLLÜ KESİNTİLER KADEMELİ OLARAK GERİ ALINIYOR
OPEC+ ülkeleri, petrol fiyatlarını desteklemek ve piyasadaki arz fazlasını önlemek amacıyla 2022 ve 2023 yıllarında farklı üretim kesintileri açıklamıştı.
Grubun toplam üretim kesintileri Mart 2025 itibarıyla günlük 5 milyon 850 bin varile ulaşmıştı. Bunun 1 milyon 650 bin varillik bölümü, Nisan 2023’te açıklanan gönüllü kesintilerden oluşuyordu.
Eylül ayındaki artışla birlikte bu gönüllü kesintilerin geri alınması sürecinde yeni bir aşamaya geçilecek. Daha önce alınan günlük yaklaşık 2 milyon varillik diğer kesintilerin ise yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor.
AKARYAKIT FİYATLARINI NASIL ETKİLEYEBİLİR
Petrol üretimindeki artış, küresel arzı yükselterek ham petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabilir. Ancak fiyatların yönü yalnızca OPEC+ kararına bağlı olmayacak.
Orta Doğu’daki çatışmalar, Hürmüz Boğazı’ndaki sevkiyat, küresel talep, döviz kuru ve rafineri maliyetleri de petrol ve akaryakıt fiyatlarını belirleyecek.
Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken Brent petrolün yanı sıra dolar kuru, vergi oranları ve dağıtım maliyetleri dikkate alındığı için üretim artışının pompa fiyatlarına doğrudan ve aynı oranda yansıması beklenmiyor.
ÖNCEKİ AYDA DA AYNI MİKTARDA ARTIŞ YAPILDI
OPEC+ üyesi yedi ülke, ağustos ayı için de günlük 188 bin varillik üretim artışı kararı almıştı.
Eylül ayındaki karar, grubun art arda altıncı kez üretimi yükseltmesi anlamına geliyor. Ülkeler, piyasa koşullarına göre üretim artışlarını durdurabileceklerini veya tersine çevirebileceklerini belirtiyor.
BİR SONRAKİ TOPLANTI 6 EYLÜL’DE
OPEC+ üyesi ülkelerin bir sonraki toplantısının 6 Eylül’de yapılacağı açıklandı.
Toplantıda küresel petrol arzı, talep görünümü ve ekim ayında uygulanacak üretim miktarlarının değerlendirilmesi bekleniyor.