Ağrı'nın Tutak ilçesinde kadınlar, unutulmaya yüz tutan geleneksel kilim dokumacılığını yeniden canlandırıyor. Tutak Kadın Kooperatifi bünyesinde açılan kursa katılan 8 kadın, tezgâhlarda halı ve kilim dokuyarak hem kültürel mirası yaşatıyor hem de ürettikleri ürünlerin satışından gelir elde ediyor.
8 KADIN GELENEKSEL DOKUMACILIĞI YAŞATIYOR
Ağrı'nın Tutak ilçesinde kadınlar, geçmişten günümüze ulaşan halı ve kilim dokuma geleneğinin sürdürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Kaymakamlık koordinasyonunda faaliyet gösteren Aile Destek Merkezi (ADEM), kadınların mesleki beceriler kazanmasına ve sosyal hayata katılmasına yönelik çeşitli kurslar düzenliyor.
Merkez bünyesinde bir süre önce kurulan Tutak Kadın Kooperatifinde açılan kilim dokuma kursuna 8 kadın katılıyor. Kadınlar, geleneksel motifleri tezgâhlarda işleyerek halı ve kilim üretiyor.DOKUDUKLARI KİLİMLERİ SATARAK GELİR ELDE EDİYORLAR
Kurs sayesinde dokumacılığı öğrenen kadınlar, hazırladıkları ürünleri satışa sunuyor. Böylece hem ilçenin kültürel değerlerinin korunmasına katkıda bulunuyor hem de kazandıkları gelirle aile bütçelerine destek sağlıyorlar.KAYMAKAM COŞKUN KADINLARIN ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
Tutak Kaymakamı Ahmet Coşkun, kilim dokuma kursunu ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. İlçenin kültüründe önemli bir yere sahip olan halı ve kilim dokumacılığını gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini belirten Coşkun, kadınların üretime katılımını desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.
Coşkun, "Kadının elinin değdiği her şey güzelleşir. Bugün de burada bunun en güzel örneklerini görüyoruz. Az önce ilk defa halı kesimini icra ettik. Çok da büyük memnuniyet duyduk. İnşallah daha nicelerine kavuşturacağız." ifadelerini kullandı.ADEM'DE 10'DAN FAZLA KURS DÜZENLENİYOR
Aile Destek Merkezinde kilim dokumacılığının yanı sıra müzik, dikiş ve nakış gibi farklı alanlarda eğitimler veriliyor. Kaymakam Coşkun, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı himayesinde, Halk Eğitim Merkezinin desteğiyle 10'dan fazla kursun açıldığını belirtti.
Merkezdeki eğitimlerden yüzlerce kadının yararlandığını ifade eden Coşkun, kursların mesleki gelişimin yanında ekonomik kazanç da sağladığını dile getirdi.
Coşkun, "Gayemiz kadın emeğini daha güzel, daha kalifiye, daha inovatif bir hale getirmek. Buradan yüzlerce kadınımız faydalanıyorlar ve çok güzel işler de çıkartıyorlar. Aile bütçesine katkısını da sağlıyorlar. Piyano ve gitar kursu da çok iyi. Çocuklarımız hakikaten bu konuda mahirler." diye konuştu.