Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Doruk Madencilik işçileri Ulus’ta eylemde: "Sosyal hizmetlere mahkûm edildik"

Doruk Madencilik işçileri, ödenmeyen maaş ve tazminatları için Ankara’da oturma eylemi başlatarak şirket yönetimine tepki gösterdi.

GÜNDEM 31.07.2026 18:16 Güncelleme: 31.07.2026 18:20 Nahibe Demirel 154 okuma Okuma Süresi: 3 dk
Doruk Madencilik işçileri Ulus’ta eylemde: "Sosyal hizmetlere mahkûm edildik"
Paylaş:
N

Yıldızlar SSS Holding bünyesinde Eskişehir’de faaliyet gösteren Doruk Madencilik’te çalışan Türkiye Maden İşçileri Sendikası üyesi işçiler, ödenmeyen ücret ve tazminat alacakları nedeniyle Ankara’da eylem başlattı.

Holding binası önünde kendilerini zincirledikleri eylemin ardından gözaltına alınan ve gece saatlerinde serbest bırakılan işçiler, sabah saatlerinde Ulus Atatürk Heykeli önünde oturma eylemine geçti.

“ARTIK SÖZ DEĞİL, SONUÇ İSTİYORUZ”

İşçilerden biri, yaklaşık 10 gündür ailelerinden uzakta olduklarını ve alacaklarının ödenmesi için çok sayıda kuruma başvurduklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gittiklerini belirten işçi, 15 Haziran’da işveren ve sendika temsilcilerinin katılımıyla bir protokol imzalandığını anlattı.

Protokolde tüm haklarının 23 Temmuz’da ödeneceği sözünün verildiğini ifade eden işçi, bu güvence üzerine grevi sonlandırdıklarını ancak 31 Temmuz itibarıyla herhangi bir ödeme yapılmadığını dile getirdi.

İşçi, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlattı:

“Evde çocuğum var. Ödemem gereken kira ve banka borçları var. Biz artık söz istemiyoruz. Netice ve sonuç istiyoruz. Neden bu şirkete ‘dur’ diyen kimse yok? Yeter artık.”

“BEYPAZARI’NDAKİ ESNAF DA ALACAKLI”

Bir başka işçi, uzun yıllardır şirkette çalıştığını ancak ücretlerini alamadıklarını söyledi. İşçilerin yanı sıra Beypazarı’ndaki çok sayıda esnafın da şirketten alacaklı olduğunu öne sürdü.

Ailesinden uzun süredir ayrı kaldığını belirten işçi, otizmli çocuğunun tedavisi için haftanın üç günü Ankara’ya gitmek zorunda olduğunu ifade etti.

Maddi imkânsızlıklar nedeniyle ulaşım ve sağlık giderlerini karşılamakta zorlandığını anlatan işçi, şu ifadeleri kullandı:

“Bu şirket bizi sosyal hizmetlere mahkûm bıraktı. ‘Ayın ikisinde gelin, size sosyal hizmetlerden ihtiyaç kartı verelim’ dediler. Bu kadar düştük.”

“VERİLEN SÖZLER TUTULMUYOR”

Şirkette 10 yıldır çalıştığını belirten bir diğer işçi ise üç aylık maaş ile kıdem tazminatı alacağının bulunduğunu söyledi.

Bakanlıkların koordinasyonunda imzalanan protokolde ödemelerin 23 Temmuz’da yapılacağının belirtildiğini hatırlatan işçi, buna rağmen herhangi bir ödeme yapılmadığını savundu.

Şirketin bazı işçiler hakkında 50’şer bin liralık tazminat davası açtığını öne süren işçi, şunları söyledi:

“Verilen sözler tutulmuyor, bakanlar hiçe sayılıyor. Biz buraya hakkımızı almaya geldik. Bütün siyasilerin ve Ankaralıların bize destek vermesini istiyoruz. Verilen sözlerin arkasında durulmalı.”

KANSER TEDAVİSİ GÖREN EŞİ İÇİN DESTEK İSTEDİ

İki aylık maaş ve tazminat alacağı bulunduğunu belirten başka bir işçi, kanser tedavisi gören eşinin ilaç masraflarını karşılayamadığını anlattı.

2024 yılında emekli olduğunu söyleyen işçi, Sosyal Güvenlik Kurumunun karşılamadığı ilaçların ücretini kendi tazminat alacağından talep ettiğini ancak ödeme yapılmadığını ifade etti.

Şirket önünde saatlerce bekletildiğini belirten işçi, ilaç parasının arife günü yatırılacağı sözünün verildiğini ancak bu sözün de tutulmadığını ileri sürdü.

ŞİRKET YÖNETİMİNE TEPKİ GÖSTERDİLER

Eyleme katılan işçilerden biri, şirket yönetimine tepki göstererek, “Sen biftek ye Sabahattin, biz kuru soğanla karnımızı doyuruyoruz. O saati sat da bizim paramızı ver” ifadelerini kullandı.

İşçiler, ücret ve tazminat alacakları ödenene kadar Ulus Atatürk Heykeli önündeki eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Nahibe Demirel
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Yeni Parti’nin kurucu İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik oldu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yeni Parti’nin kurucu İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik oldu
WhatsApp
İhbar Hattı