Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

İBB davasında 46. gün: 16 aydır sefalet çekiyoruz, aileme maaş bağlansın

Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 68 tutuklu sanığın yargılandığı İBB davasının 46. gününde, sanıklar Murat Kapki ve Serkan Öztürk'ün ifadeleri duruşmaya damga vurdu.

GÜNDEM 08.06.2026 11:38 Buket Saymaz 391 okuma Okuma Süresi: 4 dk
İBB davasında 46. gün: 16 aydır sefalet çekiyoruz, aileme maaş bağlansın
Paylaş:
N

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yürütülen "yolsuzluk" davasının ilk duruşması, 12'nci haftasında 46. günüyle devam ediyor. Aralarında tutuklanarak görevinden uzaklaştırılan ve CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olan Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 68 tutuklu ve çok sayıda tutuksuz sanık, bir kez daha hâkim karşısına çıktı. Duruşmaya sanık kürsüsünden yükselen sert itirazlar, ailelerin yaşadığı maddi sıkıntılar ve geçmiş ifadelerin reddedilmesi damga vurdu.

MURAT KAPKİ: AİLEME MAAŞ BAĞLANSIN 

Duruşmada ilk olarak söz alan, daha önce savcılık tarafından yönlendirildiğini belirterek "etkin pişmanlık" hakkından sivil iradesiyle vazgeçen iş insanı Murat Kapki oldu. Mal varlıklarına konulan tedbirler nedeniyle ailesinin zor durumda olduğunu belirten Kapki, mahkeme heyetine şu sözlerle seslendi:

"Buraya girdikten sonra her şeye tedbir konuldu. 16. aya gireceğiz, ailem sefalet çekiyor. Çocuklarımın okul paralarını ödeyemiyoruz. Banka hesaplarımın açılmasını talep ediyorum. Şirketimize kayyım atandı, aileme maaş bağlanmasını istiyorum."

Kapki’nin ardından söz alan tutuklu sanıklardan Ceyhun Avşar ise mahkemeden 18 Haziran'da gerçekleştirilecek tutukluluk incelemesinde sanıklara en az 5'er dakika savunma hakkı tanınmasını talep etti.

SERKAN ÖZTÜRK: İFADELERİM ÇARPITILDI, ODADAN ÇIKMAK İÇİN OKUMADAN İMZALADIM

Geçen hafta mazeret bildirerek savunmasını yapmayan sanıklardan reklamcı Serkan Öztürk’ün kürsüye çıkmasıyla duruşmada tansiyon yükseldi. 15 aydır kendini savunmak için bu anı beklediğini dile getiren Öztürk, gözaltı sürecinde baskı altında kaldığını ima ederek geçmiş ifadelerini reddetti:

"Dört bayram geçti, kızlarımın dört doğum gününü kaçırdım. Hakkımdaki bütün suçlamaları reddediyorum. Gözaltına alındığımdan beri beş ifade verdim, ilk üçünde yanımda avukat bile yoktu. Bu ifadelerimde söylediklerim çarpıtılmış, hepsini reddetmemekle birlikte bu ifadeleri kabul etmiyorum, o odadan çıkabilmek için okumadan imzaladım."

Duruşmanın ilerleyen saatlerinde, geçen hafta savunma yapmayan diğer sanıklar Nihat Sütlaş, Kahraman Yeşilyurt ve Elif İpek Atayman’ın da savunmalarını gerçekleştirmeleri bekleniyor.

KAMU ZARARI İDDİASI: 160 MİLYAR LİRA VE 24 MİLYON DOLAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan kapsamlı iddianamede çarpıcı detaylar yer alıyor. Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın "ihbar eden" konumunda olduğu dosyada; Hazine ve Maliye, İçişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman bakanlıkları ile İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İBB ve Şişli Belediyesi "suçtan zarar gören" sıfatıyla kaydedildi.

"Suç örgütünün" 2014 yılından bu yana gerçekleştirdiği iddia edilen 143 eyleme yer verilen iddianamede, sebep olunan kamu zararının suç tarihleri itibarıyla güncel değeri hariç menkul olarak yaklaşık 160 milyar lira ve 24 milyon dolar olduğu; gayrimenkul olarak ise ülke genelinde 95 taşınmazdan oluştuğu tespiti yapıldı.

İDDİANAMEDE NELER VAR?

İddianamede hazırlanan şemada Ekrem İmamoğlu "örgüt elebaşı" olarak nitelendirilirken; Murat Ongun, Fatih Keleş, Adem Soytekin, Ertan Yıldız, Hüseyin Gün ve firari durumdaki Murat Gülibrahimoğlu "örgüt yöneticisi" olarak listelendi. Yapılan hiyerarşik şemada 10 üyenin doğrudan İmamoğlu’na bağlı olduğu, diğer üyelerin ise Keleş, Ongun ve diğer yöneticiler altında yapılandığı ileri sürüldü. Sanıklar hakkında talep edilen hapis cezaları ise şu şekilde:

  • Ekrem İmamoğlu: "Suç işleme amacıyla örgüt kurmak", "rüşvet", "ihaleye fesat karıştırma", "kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve çeşitli kanunlara muhalefet suçlarından toplam 849 yıldan 2 bin 430 yıl 6 aya kadar hapis.

  • Fatih Keleş: 48 kez "rüşvet", 55 kez "ihaleye fesat karıştırma", 39 kez "kamu dolandırıcılığı" ve diğer suçlardan 556 yıl 8 aydan 1542 yıl 8 aya kadar hapis.

  • Murat Ongun: "Rüşvet", 53 kez "ihaleye fesat karıştırma", 33 kez "kamu dolandırıcılığı" ve "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" gibi suçlardan 287 yıl 6 aydan 779 yıl 6 aya kadar hapis.

  • Ertan Yıldız: "Rüşvet", "ihaleye fesat karıştırma" ve dolandırıcılık suçlarından 86 yıldan 251 yıla kadar hapis (Etkin pişmanlık hükümleri uygulanması talep edildi).

  • Adem Soytekin: "Rüşvet" ve "suç gelirlerini aklama" gibi suçlardan 67 yıldan 194 yıla kadar hapis (Etkin pişmanlık hükümleri uygulanması talep edildi).

  • Hüseyin Gün: "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve kişisel verileri ele geçirme suçlarından 20 yıldan 40 yıla kadar hapis (Etkin pişmanlık hükümleri uygulanması talep edildi).

  • Murat Gülibrahimoğlu (Firari): Dolandırıcılık ve Vergi Usul Kanunu'na muhalefet gibi suçlardan 19 yıl 6 aydan 51 yıla kadar hapis.

  • Resul Emrah Şahan: 5 kez "rüşvet alma", 2 kez "irtikap" ve örgüte üye olma suçlarından 35 yıldan 91 yıla kadar hapis.

  • Mehmet Murat Çalık: 7 kez "rüşvet alma" ve örgüte üye olma suçlarından 30 yıldan 88 yıla kadar hapis.

BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANI'NIN DOSYASI BİRLEŞTİRİLDİ

Yargılama sürecinde, görevden uzaklaştırılan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney'in de aralarında bulunduğu 7 sanıklı dosya ana davayla birleştirildi. İnan Güney, İsmail Akkaya, Seyhan Özcan ile tutuksuz sanıklar Veysel Eren Güven, Sabriye Akkaya, Mehmet Akif Bulut ve Deniz Göleli hakkında "örgüte üye olmamakla birlikte yardım etme" ve "kamu kurumu zararına dolandırıcılık" suçlarından 9 yıl 8'er aydan 31 yıl 8'er aya kadar hapis cezası isteniyor.

Dava kapsamında geçmiş yargılamalarda 42 sanığın tahliye edilmesiyle birlikte şu an toplamda 68 tutuklu sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Mansur Yavaş'tan Kılıçdaroğlu'na: Zarar veriyorsunuz!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mansur Yavaş'tan Kılıçdaroğlu'na: Zarar veriyorsunuz!
WhatsApp
İhbar Hattı