Edirne’de Kiremitçiler Grubu’na ait Özşen Madencilik’te çalışan işçiler, ücret, mesai ve tazminat haklarını alamadıkları gerekçesiyle sürdürdükleri eylemin 25’inci gününde kendilerini madene kapattı. İşçiler, talepleri karşılanana kadar yeraltında açlık grevi yapacaklarını duyurdu.
Eylemlerini 24 gün boyunca yer üstünde sürdürdüklerini ancak herhangi bir gelişme yaşanmadığını belirten işçiler, bu nedenle direnişi yeraltına taşıdıklarını söyledi. Madenciler, haklarını almadan madenden çıkmayacaklarını ifade etti.
“YA ÖLECEĞİZ YA HAKKIMIZI ALACAĞIZ”
Yeraltında açlık grevine başlayan işçilerden biri, direnişin 25’inci gününde olduklarını belirterek, “24 gündür yerin üstünde sesimizi duyurmak için her yola başvurduk. Hiçbir şekilde anlaşma ya da herhangi bir gelişme olmadı.” dedi.
Madenci, yer üstündeki arkadaşlarından ve sendika avukatlarından bilgi almadan dışarı çıkmayacaklarını vurgulayarak, “Biz bu davamızda kararlıyız. Ya öleceğiz ya hakkımızı alacağız.” ifadelerini kullandı.
1200 METRE YERALTINDA AÇLIK GREVİ
Bağımsız Maden-İş’in paylaşımlarına göre işçiler, yaklaşık 1200 metre yeraltında açlık grevini sürdürüyor. Açlık grevindeki bir işçi, “Yer üstünde hiçbir çözüm bulamadık. Buradan ancak bizim cenazemiz çıkar. Açız, sadece suyla duruyoruz.” sözleriyle yaşanan duruma dikkat çekti.
Bir başka madenci ise, “Madencinin hakkı yer üstünde aranamıyor, yeraltında aranıyor. Sonucu ne olursa olsun bu şekilde arayacağız. Karanlıkta yaşayanlar karanlıkta ölür.” diyerek kamuoyuna çağrıda bulundu.
SENDİKADAN ŞİRKETE TEPKİ
Bağımsız Maden-İş, şirket yönetiminin yeraltındaki internet ve sabit telefon hattını kestiğini, hattın yeniden açılması talebinin de reddedildiğini savundu. Sendika açıklamasında, madencilerin can güvenliğine dikkat çekilerek, “Madencilerin başına gelebilecek en ufak olumsuzluğun sorumlusu Kiremitçiler Grup’tur.” denildi.
İşçiler, üç aydır ödenmeyen maaşlarının, bir yıldır ödenmeyen mesai ücretlerinin ve emekli olan işçilerin tazminat haklarının ödenmesini talep ediyor. Ayrıca işten çıkarılan işçilerin geri alınması ve çalışma koşullarının iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun hale getirilmesi isteniyor.
ÖZGÜR ÖZEL’DEN CAN GÜVENLİĞİ ÇAĞRISI
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Lüleburgaz’da yaptığı açıklamada madencilerin yeraltında açlık grevine başladığını belirterek ilgili bakanlıklara çağrıda bulundu. Özel, işçilerin haberleşme imkanlarının kesildiğini savunarak madencilerin can güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.
Açlık grevindeki işçilerle röportaj yapmak için madene inen Halk TV muhabiri Umut Taştan hakkında da soruşturma başlatıldı. Taştan, yaptığı açıklamada madencilerin sesini duyurmaya çalıştığını belirterek, “Yapmış olduğumuz gazeteciliktir ve gazetecilik suç değildir.” ifadelerini kullandı.