Yüz binler Newroz alanlarını doldurdu, 34 ayrı merkezde özgürlük talebi yükseldi

Newroz kutlamaları Van, İstanbul, Batman, Hakkari, Antep, Urfa, İzmir, Adana, Ankara, Silopi, Doğubayazıt (Bazîd) ve Silvan başta olmak üzere 34 merkezde gerçekleştirildi. İstanbul ve Van’da yüz binlerce insan bir araya gelirken; İzmir, Bingöl, Batman, Silopi, Antep, Antalya, Bazîd, Urfa, Hakkari ve diğer merkezlerde görkemli kutlamalar gerçekleştirildi.
 Tarih: 21-03-2022 11:43:31
Yüz binler Newroz alanlarını doldurdu, 34 ayrı merkezde özgürlük talebi yükseldi

İstanbul, Bursa, İzmir, Adana, Antalya, Osmaniye, Aydın, Eskişehir, Ankara, İskenderun, Çanakkale gibi yerlerde yapılan kutlamalar sol-sosyalist partilerin ve emek ve demokrasi güçlerinin buluşmasına dönüştü. Başta Van olmak üzere Kürdistan’da yapılan kutlamalarda ise Kürdistani güçler, ulusal talepler etrafında bir araya geldi. Pek çok kutlamada yarın Amed’de yapılacak final kutlamalarına katılım çağrısı yapıldı.

Kutlamalardan bazı detaylar şöyle:    

İzmir’de Newroz ateşini Deniz Poyraz’ın ailesi yaktı, ortak mücadeleye çağrı yapıldı

İzmir’deki kutlamaya çok sayıda siyasi parti, emek ve meslek örgütü katıldı. Gündoğdu Meydanında buluşan on binlerce kişi özgürlük ve demokrasi taleplerini dile getirdi. Alandaki Newroz ateşini İzmir il binamızda katledilen Deniz Poyraz yoldaşımızın ailesi yaktı. Kutlamada Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, İzmir Milletvekilimiz Murat Çepni ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Dönem Sözcüsü Juliana Gözen birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalarda Türkiye’nin temel sorunlarının çözümü için güç birliği ve ortak mücadelenin önemine işaret edildi. 

Cengiz Çiçek konuşmasında halkların savaş siyasetini durdurabileceğini belirterek, "Biz savaştan değil barıştan tarafız. Dışarıda barış masası kurmaya çalışanlar, ülke halklarına savaşı dayatmaktalar. Savaşı dayatanlar İmralı'da tecridi derinleştirenlerdir. Onlara şunu söylüyoruz. İmralı'da Sayın Öcalan savaş karşıtıdır, barış yanlısıdır.” dedi. “Ne Millet İttifakının ne de Cumhur İttifakının sofrasında gözümüz var, bizim soframız güneşin sofrasıdır. Hrant Dinklerin, Kemal Kurkut'un, Tahir Elçi'nin, Deniz Poyraz'ın sofrasıdır.” diyen Çiçek, “Asla diz çökmeyeceğiz. Demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz. Üçüncü Yola inanıyoruz. Üçüncü Yol sizlersiniz. Yolumuz demokratik cumhuriyetin yoludur. Kutlu olsun." şeklinde konuştu. Gündoğdu Meydanında on binlerce kişi şarkılar eşliğinde Newroz’u halaylarla kutladı.

Newroz Aydın’da milletvekilimiz Serpil Kemalbay’ın, Manisa’da milletvekilimiz Murat Sarısaç’ın, Denizli’de milletvekilimiz Sıddık Taş’ın katılımıyla kutlandı. Denizli Merkezefendi'de ise kutlama alanına HDP bayrakları ile “Şimdi kazanma zamanı”, “Barış ve demokrasiyi birlikte kazanacağız, halklar kazanacak”, “Dehaqlara karşı Kawa olmalı”, “Bijî Newroz”, “Savaşa, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı demokrasi ve özgürlük için şimdi dayanışmayla kazanma zamanı” ve “Newroz Piroz be” pankartları asıldı. 

Foto: İzmir ve Denizli

Botan’da Newroz coşkusu büyüyor

Beytüşşebap ve Şırnak’tan sonra bugün de Botan’ın pek çok yerinde Newroz ateşi yakılarak coşkulu kutlamalar gerçekleştirildi. Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Newroz alanında binlerce kişi bir araya geldi. Beyaz Tülbentli Annelerin, gençlerin ve kadınların çoğunlukta olduğu alanda halaylar çekildi, demokrasi ve özgürlük talepleri dile getirildi. 

Mardin’in Dêrik ilçesinde binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasına milletvekillerimiz Pero Dündar ve Ebru Günay, önceki dönem milletvekilimiz Çağlar Demirel ile Mardin Belediye Eşbaşkanımız Ahmet Türk katıldı. Konuşmasında ulusal birlik çağrısı yapan Türk, "Bugün de Kürt halkı büyük bir zulüm altında. Sayın Öcalan yıllardır ağır bir tecrit altında tutuluyor. Zindanlarda binlerce arkadaşımız var. Aysel Tuğluk tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanmış durumda. Türk devleti, kendilerine bakamayacak insanlarımızı cezaevinde tutuyor. Cezaevlerindeki hasta tutuklular içimizi yakıyor. Biz biliyoruz, zulüm ve baskıya rağmen Derik halkı geleceğine sahip çıktı. Derik halkı iradesine sahip çıktı, özgürlük için büyük bedeller ödedi. Biliyoruz, mücadele bedelsiz olmuyor. Bu nedenle mücadelemizi, irademizi, duruşumuzu net şekilde belirlememiz gerekiyor. Bu devlet, bu zulümkar hükümet kendi işini yapıyor, biz de özgürlük için mücadelemizi büyütmeliyiz." dedi. Mardin’deki Newroz kutlamalarının bir diğer adresi Savur'du. 

Foto: Silopi ve Derik

Batman’da görkemli kutlama: Üçüncü Yol Newroz alanlarında hayat buluyor

Görkemli kutlamaların yapıldığı merkezlerden biri olan Batman’da da on binler bir araya geldi. Kutlamaya Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan ve Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur) Genel Başkanı Sertaç Bucak katıldı. Çevre ilçe ve köylerden de çok sayıda kişi sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurdu. Yurttaşlar, iki polis arama noktasında arandıktan sonra alana girebildi. Burada konuşan Paylan, alandaki coşkuya işaret ederek, "Buradan zindanlarda direnenlere binlerce kez selam olsun. Buradan Öcalan’a selam olsun. Zalimlerin gidişini kutladığımız bu bayramda Öcalan’ın özgürlüğünü karşılayacağız. Üçüncü Yol ile sonrasında ne yapılacağına dair mücadele çizgimiz hazır. Bu mücadelenin Newroz alanlarında hayat bulduğunu görüyoruz" diye konuştu. 

Antep Newroz renklerine büründü: Bu ülkeyi açlığa ve yoksulluğa mahkum edenler kaybedecek 

Antep'te kutlamaların yapıldığı alan HDP bayraklarıyla süslendi. Kutlama meydanına 7'den 70'e kadın ve çocuklar ulusal kıyafetleriyle geldiler ve alana "68 ruhuyla gençlik her yerde" yazılı pankart asıldı. Deniz Poyraz ve Diyarbakır Newrozunda polisler tarafından katledilen Kemal Kurkut'un fotoğraflarının basılı olduğu pankartlar ise alana alınmadı. Antep Milletvekilimiz Mahmut Toğrul, Kadın Meclisi Üyemiz Gülcihan Şimşek, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) MYK Üyesi Feyaz Çakmak’ın konuşmacı olduğu ve on binlerce insanın katıldığı Antep’te, tecride tepki gösterildi ve Aysel Tuğluk ile hasta tutsaklara özgürlük istendi. Burada konuşan Toğrul, "Tecrit politikalarıyla ülkeyi tecrit alanına çevirenler bilsinler ki, biz bu tecridi kıracağız. Cezaevlerini ölüm evlerine dönüştürenler bilsinler ki, yoldaşlarımızı özgürleştireceğiz. Bugün Aysel Tuğluk'un hafızasına Antep halkı sahip çıkacak. Hasta tutsakların serbest kalması için buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bize zulüm edecekler diye ülkeyi açlığa ve yoksulluğa mahkum edenler gidecek, kaybedecek." dedi.

Foto: Batman ve Antep

Malatya Yeşilyurt’da yapılan Newroz kutlamasına milletvekilimiz Mehmet Rüştü Tiryaki katılırken, Adıyaman’daki kutlamaya ise milletvekilimiz Hüda Kaya katıldı.

Urfa’da Emine Şenyaşar’ın direnişine destek, Öcalan’a özgürlük talebi 

Görkemli kutlamaların yapıldığı merkezlerden bir diğeri de Urfa’ydı. Burada bir araya gelen on binlerce kişi sloganlar ve taşıdıkları dövizlerle taleplerini dile getirdi. Şenyaşar ailesine yönelik katliam ve yapılan zulme tepkinin yükseldiği, Öcalan’a özgürlük talep edilen Urfa’daki Newroz kutlamasında Urfa Adliyesi önünde 377 gündür Adalet Nöbeti’ni sürdüren Emine Şenyaşar’ın fotoğrafının olduğu lolipoplar taşındı. Kutlamada Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş, milletvekillerimiz Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin ve Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek birer konuşma yaptı. Burada konuşan Beştaş, “Bugün zafer ve direniş günüdür. Bugün Emine Şenyaşar’ın direnişi haykırılacak. Emine annenin direnişi önünde saygıyla eğiliyoruz. Kemal Kurkut’u, Deniz Poyraz’ı burada binlerce kişi olarak anıyoruz. 92’de Cizre’de, Nusaybin’de, Şırnak’ta insanlar katledildi. Selam olsun direnenlere. Bugün bu alanlarda Newroz milyonlarca kişi tarafından kutlanıyorsa halkın direnişi sayesindedir. Bunu siz kazandınız, halk kazandı. Özgürlüğe kavuşana kadar vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Hakkari’de Leyla Güven’in mesajı: Sizler dışarıda bizler içeride direniyoruz

Hakkari Newrozu, kent merkezinden 5 kilometre uzaklıkta bulunan otogarda soğuk havaya rağmen halkın ve özellikle gençlerin yoğun katılımıyla kutlandı. Kutlamaya DTK Eşbaşkanı ve rehin tutulan milletvekilimiz Leyla Güven mesaj gönderdi. Güven’in mesajı şöyle: 

“Saygıdeğer halkımız, sizler dışarıda bizler zindanda savaş, baskı ve adaletsizliğe artık yeter, êdî bese diyoruz. Sayın Abdullah Öcalan şahsında bir halkın tecrit edildiği, bu tecridin bütün zindanlara yayıldığını yaşayarak görüyoruz. Haklı ve meşru mücadelemizde hiç kimsenin insafına ihtiyacımız yoktur. Biz Kürt kadınlar olarak diyoruz ki Bakur, Başur, Rojhilat ve Rojava’da birlik, beraberlik, ulusal ittifakımızı oluşturarak yeni bir yüzyıla adım atacağız. Emektar halkımıza sözümüzdür; destansı mücadelemizi referans alarak bulunduğumuz her alanda direneceğiz.”

Foto: Urfa ve Hakkari

Marmara’dan birlik mesajı: Gelin Newroz’un birlik mesajını yerine getirelim

Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki Newroz alanında bir araya gelen binlerce kişi, "Bijî Newroz, bijî sosyalizm", "Yaşasın Newroz, yaşasın sosyalizm", "Jin jiyan azadî" sloganlarını attı. Newroz kutlamasında "Yoksuldan alıp zengine veriyorlar, değiştireceğiz", "Şimdi özgürleşme zamanı", "Şimdi gençlik zamanı" pankartları açıldı. Buradaki kutlamaya Grup Başkanvekilimiz Saruhan Oluç ve Kadın Meclisi Üyemiz İdil Uğurlu’nun yanı sıra  birçok siyasi parti temsilcisi katıldı. Burada konuşan ve Newroz’un verdiği mesajlara dikkat çeken Oluç, “Bu Newroz’da Kürtler birlik mesajı verdi. Ama sadece Kürt halkına değil Türkiye demokrasi güçlerine de çağrı yaparak, gelin hep birlikte bir demokrasi ittifakı oluşturalım, dedi. Bu demokrasi ittifakı ile beraber Türkiye'nin her tarafında demokrasinin, adaletin, barışın, özgürlüğün ve eşitliğin sesini yükseltelim, dedi. Oluç ayrıca “Bu demokrasi ittifakı ile birlikte bu iktidarın politikalarına ve hukuksuzluklarına son vereceğiz. Bu toprakların her yerinde varız, mücadele ediyoruz. Barış için gereken her adımı atmakta kararlıyız. Bu mesaj sadece iktidara değil muhalefete de mesajdır. Birlik ve bütünlük mesajıdır.” dedi. 

Marmara Bölgesinde İstanbul ve Bursa'nın dışında Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir illerinde de Newroz ateşi yakıldı. Çanakkale’deki kutlamaya milletvekilimiz Musa Piroğlu, Tekirdağ Ergene’deki kutlamaya ise milletvekilimiz Ali Kenanoğlu katılırken, Balıkesir’in Bandırma ve Ayvalık ilçelerindeki kutlamalarda da coşku hakimdi. 

Foto: Bursa ve Tekirdağ

Çukurova Newroz ateşiyle ısındı

Adana Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda kutlanan kitlesel kutlamaya milletvekilimiz Kemal Peköz ve Tülay Hatimoğulları ile Kürt Siyasetçi Sırrı Sakık katıldı. "Kemal Kurkut ölümsüzdür" pankartlarının asıldığı alana iki ayrı giriş noktasında üstleri arandıktan sonra girebilen yurttaşlardan yöresel kıyafet giyenler polis engeliyle karşılaştı.

Newroz Antalya’da milletvekilimiz Kemal Bülbül’ün, Osmaniye’de milletvekilimiz Ayşe Sürücü’nün, Maraş Elbistan’da milletvekilimiz Zeynel Özen’in, Hatay Dörtyol’da ise milletvekilimiz Fatma Kurtulan’ın katılımıyla kutlanırken, İskenderun'da da Newroz’a halkın katılımı yoğundu.

Foto: Antalya ve İskenderun

Bazîd Serhat’ın coşkusuna öncülük etti

Coşkulu kutlamaların bir diğer adresi de Ağrı’nın Bazid ilçesiydi. Aşırı soğuk havaya rağmen binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda milletvekilimiz Dilan Dirayet Taşdemir yer aldı. Bitlis’in Tatvan ilçesindeki kutlamalara milletvekillerimiz Celadet Gaydalı ve Necdet İpekyüz katılırken; Muş’un Bulanık ilçesindeki kutlamalara ise milletvekilimiz Şevin Coşkun katıldı.

Bingöl’de son yılların en kitlesel kutlaması

Bingöl'de Newroz, milletvekilimiz Nimetullah Erdoğmuş’un katılımıyla soğuk havaya rağmen binlerce kişiyle kutlandı. Halkın alana sığmadığı coşkulu Newroz kutlamasına kadınların birçoğu yöresel kıyafetlerle katıldı. Barış Annesi Hakife Serinyel ile partililerimiz Newroz ateşini tutuşturdu. Ayrıca bugün Diyarbakır'ın Silvan, Ergani ve Çınar ilçelerinde milletvekillerimizin katılımıyla Newroz kutlamaları yapıldı. 

Ankara'daki Newroz kutlamasına milletvekilimiz Filiz Kerestecioğlu katılırken ve Eskişehir’deki kutlamalara ise milletvekilimiz Oya Ersoy katıldı ve kutlamalarda ortak mücadele çağrısı yapıldı.

Foto: Adıyaman ve Bingöl 

 

 

  Kaynak: hdp.org.tr
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI