Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

2027 BRICS Zirvesi’nin ev sahibi belli oldu

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin BRICS dönem başkanlığını devralacağını ve 2027’deki 19. BRICS Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağını açıkladı.

DÜNYA 12.09.2026 17:27 Mustafa Atabey 85 okuma Okuma Süresi: 2 dk
2027 BRICS Zirvesi’nin ev sahibi belli oldu
Paylaş:
N

Çin, 2027 yılında düzenlenecek 19. BRICS Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Zirvenin gerçekleştirileceği şehir ise henüz açıklanmadı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen 18. BRICS Liderler Zirvesi’nde konuştu.

Xinhua’nın haberine göre Şi, Çin’in gelecek yıl BRICS dönem başkanlığını devralacağını açıkladı. Böylece 2027’de gerçekleştirilecek 19. BRICS Liderler Zirvesi’nin ev sahibi Çin oldu.

ZİRVENİN YAPILACAĞI ŞEHİR BELLİ OLMADI

Çin’in dönem başkanlığını üstleneceği süreçte düzenlenecek zirvenin tarihi ve hangi şehirde gerçekleştirileceği konusunda henüz bilgi paylaşılmadı.

Çin, daha önce üç kez BRICS liderlerini ağırladı. Ülkede düzenlenen zirveler, topluluğun genişlemesi ve yeni işbirliği modellerinin oluşturulması açısından önemli kararlara sahne oldu.

BEŞ ÜYELİ YAPI SANYA’DA OLUŞTU

Çin’in ilk BRICS ev sahipliği, 2011 yılında Haynan eyaletinin Sanya şehrinde gerçekleşti.

Üçüncü BRICS Liderler Zirvesi olarak düzenlenen toplantıya Güney Afrika da katıldı. Böylece Çin, Rusya, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’dan oluşan beş üyeli çekirdek yapı kuruldu.

BRICS ARTI” MODELİ ŞİAMIN’DA BAŞLADI

Çin, topluluğa ikinci kez 2017 yılında ev sahipliği yaptı. Fucien eyaletinin Şiamın şehrindeki dokuzuncu zirvede, işbirliğinin grup dışındaki ülkelere açılması yönünde yeni bir adım atıldı.

“BRICS Artı” adı verilen model kapsamında, topluluk üyesi olmayan ülkelerin liderlerinin de zirvelere davet edilmesi kararlaştırıldı.

2022 ZİRVESİ ÇEVRİM İÇİ YAPILDI

Çin’in üçüncü ev sahipliği ise 2022’de gerçekleşti. Kovid-19 salgını nedeniyle 14. BRICS Liderler Zirvesi, Pekin’den yönetilen çevrim içi toplantıyla düzenlendi.

Şi Cinping, bu zirvede “daha kapsamlı ve kapsayıcı işbirliği” çağrısı yaptı. Bu yaklaşım, bir sonraki yıl altı yeni ülkenin gruba davet edilmesiyle başlayan genişleme sürecine zemin hazırladı.

DÖRT ÜLKEYLE BAŞLADI, 11 ÜYEYE ULAŞTI

BRICS, 2009 yılında Çin, Rusya, Brezilya ve Hindistan tarafından “BRIC” adıyla kuruldu. Gelişmekte olan büyük ekonomileri bir araya getiren oluşum, Güney Afrika’nın 2011’de katılmasıyla BRICS adını aldı.

Topluluğa 2024’te Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri katıldı. Endonezya’nın 2025’teki katılımıyla üye sayısı 11’e yükseldi.

Genişleme sürecinin ardından BRICS, dünya nüfusunun yaklaşık yarısını ve küresel ekonomik hasılanın yaklaşık yüzde 40’ını temsil eden bir topluluğa dönüştü.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Alihan Kuriş soruşturmasında FETÖ bağlantısı iddiası
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Alihan Kuriş soruşturmasında FETÖ bağlantısı iddiası
WhatsApp
İhbar Hattı