Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

BM’de Guterres’in yerine geçecek isim için seçim başladı

BMGK, Antonio Guterres’in yerine önerilecek adayı belirlemek için ilk ön oylamayı yapacak. Yedi aday, 2027’de başlayacak görev için yarışıyor.

DÜNYA 30.07.2026 19:06 Güncelleme: 30.07.2026 19:21 Nahibe Demirel 122 okuma Okuma Süresi: 2 dk
BM’de Guterres’in yerine geçecek isim için seçim başladı
Paylaş:
N

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, görev süresi 31 Aralık 2026’da sona erecek BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yerine önerilecek ismi belirlemek üzere ilk ön oylamasını yapacak. BMGK’nin 15 üyesi, adaylığını açıklayan yedi isim hakkındaki görüşlerini kapalı oturumda bildirecek. Ön oylama bağlayıcı olmayacak ancak adayların Konsey içindeki destek düzeyini ortaya koyacak. BM tarafından yürütülen seçim sürecine göre yeni genel sekreter, 1 Ocak 2027’de görevine başlayacak.

ADAYLAR ARASINDA ESKİ DEVLET BAŞKANLARI DA VAR

BM Genel Sekreterliği için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, eski BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, eski Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, eski BM Genel Kurulu Başkanı Maria Fernanda Espinosa, Guyana’nın BM Daimi Temsilcisi Carolyn Rodrigues-Birkett ve Ugandalı eski diplomat Olara Otunnu yarışıyor. Adayların bir bölümü temmuz ayında BM üyeleriyle açık oturum ve diyaloglara katılarak görev için öngördükleri politikaları anlattı.

DAİMİ ÜYELERİN VETOSU BELİRLEYİCİ OLACAK

Bir adayın BM Genel Kurulu’na önerilebilmesi için Güvenlik Konseyi’nde en az 9 oy alması ve Konseyin beş daimi üyesi olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın vetosuna takılmaması gerekiyor. BM Şartı’nın 97’nci maddesi uyarınca genel sekreter, Güvenlik Konseyi’nin tavsiyesi üzerine Genel Kurul tarafından atanıyor. BMGK’nin ilk turda tek isim üzerinde uzlaşması beklenmezken nihai adayın eylül ile aralık ayları arasında belirlenmesi öngörülüyor. Genel Kurulun onaylayacağı isim, beş yıllık süreyle BM’nin 10’uncu genel sekreteri olacak.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Nahibe Demirel
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Feti Yıldız'dan yeni 'parti kapatma' kriteri: Rüşvet ve yolsuzlukların odağı olmak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Feti Yıldız'dan yeni 'parti kapatma' kriteri: Rüşvet ve yolsuzlukların odağı olmak
WhatsApp
İhbar Hattı