Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik diplomatik temasların sürdüğü dönemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşebileceğini açıkladı. Zelenskiy, her iki liderin de davet edilmesi halinde aralık ayında ABD'nin Miami kentinde düzenlenecek G20 Zirvesi'nde Putin ile bir araya gelmeye hazır olduğunu belirtti.
ZELENSKİY'DEN PUTİN İLE GÖRÜŞMEYE YEŞİL IŞIK
Alman basınına açıklamalarda bulunan Zelenskiy'e, kendisinin ve Putin'in G20 Zirvesi'ne davet edilmesi durumunda Rus liderle görüşmeye istekli olup olmadığı soruldu.
Zelenskiy bu soruya, “Evet, elbette” yanıtını vererek Putin ile yüz yüze görüşmeye açık olduğunu ifade etti.
“KONUŞMALI VE KARARLAR ALMALIYIZ”
Olası görüşmenin yalnızca açıklamalarla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, iki liderin bir araya gelerek somut kararlar alması gerektiğini söyledi.
Zelenskiy, “Konuşmalı ve kararlar almalıyız. Mesele, sözler değil. Ona ne söyleyeceğim ya da onun bana ne söylemek istediği önemli değil. Önemli olan sadece sonuçtur. Sonuç önemlidir.” ifadelerini kullandı.
ABD'Lİ MÜZAKERECİLERİN TEMASLARINI DEĞERLENDİRDİ
Zelenskiy, ABD'li müzakereciler Steve Witkoff ile Jared Kushner'ın Moskova ve Kiev'e gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin de değerlendirmede bulundu.
Söz konusu temasları olumlu bir adım olarak nitelendiren Zelenskiy, Ukrayna'nın çatışmanın sona erdirilmesine yönelik müzakerelerde geçen yıla kıyasla daha güçlü bir pozisyonda olduğunu savundu.
“GEÇEN YILA GÖRE DAHA GÜÇLÜYÜZ”
Ukrayna'nın olası barış görüşmelerindeki konumuna değinen Zelenskiy, “Ukrayna, çatışmayı sona erdirmeye yönelik müzakereler için iyi bir konumda, geçen yıla göre daha güçlüyüz.” dedi.
Zelenskiy'in Putin ile yüz yüze görüşmeye hazır olduğunu açıklaması, savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimlerin sürdüğü bir dönemde iki lider arasında doğrudan temas ihtimalini yeniden gündeme taşıdı.