Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov ve beraberindeki heyetle İstanbul’da bir araya geldi.
Görüşmede iki ülke arasındaki enerji iş birliğinin geliştirilmesi, mevcut projelerin durumu ve yeni dönem hedefleri ele alındı.
Bayraktar, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye ile Azerbaycan’ın enerji alanındaki ortak çalışmalarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
YEŞİL ELEKTRİK PROJESİ MASADA
Görüşmenin önemli başlıklarından biri, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan arasında geliştirilen Yeşil Elektrik İletimi ve Ticareti Projesi oldu.
Proje kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin bölgesel bağlantılar üzerinden taşınması ve ticaretinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Toplantıda projenin mevcut aşaması değerlendirilirken, gelecek dönemde atılacak adımlar ve teknik çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN YENİ PROJELER
Türkiye ve Azerbaycan heyetleri, enerji arz güvenliğini güçlendirmeye yönelik alternatif bölgesel enterkonneksiyon projelerini de değerlendirdi.
Bu projelerle farklı ülkelerin elektrik şebekelerinin birbirine bağlanması, enerji kaynaklarının daha güvenli ve verimli şekilde aktarılması amaçlanıyor.
Bölgesel enerji bağlantılarının artırılmasının, Avrupa ile Kafkasya arasındaki enerji iş birliğine katkı sağlaması bekleniyor.
“ELEKTRİĞİN TANAP’I” HEDEFİ
Bakan Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasına yönelik projeleri “Elektriğin TANAP’ı” olarak değerlendirdi.
Bayraktar, Hazar Havzası ve Kafkasya’nın sahip olduğu yenilenebilir enerji potansiyelinin Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasının hedeflendiğini ifade etti.
Türkiye’nin enerji ticaretinde bölgesel bir merkez konumuna gelmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, sürdürülebilir enerji altyapısının güçlendirilmesine önem verdiklerini söyledi.
TÜRKİYE ENERJİ MERKEZİ OLMAYI HEDEFLİYOR
Türkiye, enerji alanındaki yatırımlarla hem kendi arz güvenliğini güçlendirmeyi hem de çevre ülkeler arasında enerji aktarımında önemli bir rol üstlenmeyi amaçlıyor.
Azerbaycan ile doğal gaz, petrol ve yenilenebilir enerji alanlarında devam eden iş birliklerinin elektrik ticareti ve yeşil enerji projeleriyle daha da genişletilmesi planlanıyor.